L'oficina de Barcelona Shopping Line, que és un programa de promoció del comerç de Turisme de Barcelona, un consorci en el qual hi ha el Consistori, ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona, que permeti als comerços de les zones turístiques de la ciutat obrir tots els diumenges i festius de l'any, de deu del matí a deu de la nit. El Shopping Line és l'eix que recorre des de la Rambla i Portaferrissa fins a Francesc Macià, tot i que també inclou la plaça Universitat i Pelai.
Aquesta petició realitzada per aquesta oficina és l'última proposta per reformar els horaris comercials de Barcelona, per adaptar-los a les necessitats dels visitants, que venen a ser una important font de riquesa per a la ciutat.
Recentment, les botigues situades al Passeig de Gràcia han demanat a l'Ajuntament que almenys els deixés obrir els diumenges i festius compresos entre març i octubre, per facilitar les compres dels turistes, i no per canviar els hàbits dels barcelonins.
L'alcalde de Barcelona el senyor Trías ha advocat en nombroses ocasions al diàleg entre els comerciants, però actualment, el consens que tant anhela l'alcalde, aquesta lluny de produir-se. Són els comerciants els qui més complicat ho veuen. Dubten que puguin posar-se d'acord i esperen que l'administració prengui la iniciativa i adopti una mesura que no contentarà tothom. El comerç tradicional sent amenaçats els seus negocis i el seu mode de vida. Molts temen haver de treballar el dia de la setmana que dediquen a la família.
El senyor Gabriel Jené, president del Barcelona Shopping Line, ha explicat que les compres són ja la segona gran despesa dels visitants de Barcelona, per sobre de la restauració i per sota de l'allotjament. Així mateix, advoca perquè puguin obrir tots els festius les botigues del barri del Born, Barnacentre, el carrer Pelai, la plaça Universitat, la Rambla, plaça Catalunya, el Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya, l'avinguda Diagonal i la plaça Francesc Macià.
Els senyors Luis Sans, dels comerciants del Passeig de Gràcia, i Javier Cotet, de Barnacentre, coincideixen que, tot i que comparteixen el seu esperit, la proposta del Shopping Line els sembla un tant exagerada, pròpia d'un moment de negociació en què les postures s'extremen un tant per tal de després anar cedint, a més que els contactes amb l'Ajuntament són constants aquests dies.
A més, cal afegir que el Govern del PP aposta per la liberalització. Fa dos anys va emetre un reial decret que permet obrir tots els diumenges a les botigues de fins a 300 m2 i deixa fer rebaixes il·limitades. Aquest decret també obliga la ciutat de Barcelona a fixar almenys una zona turística de llibertat total per obrir tots els dies. Per fer front a aquest reial decret, la Generalitat ja va presentar l'any passat un recurs d'inconstitucionalitat que va ser admès pel Tribunal Constitucional, adduint que suposa una invasió de les seves competències.
Tot i la insistència dels representants dels vials més visitats en què no volen alterar els costums dels barcelonins, que la gent de l'àrea metropolitana no tractarà ara de comprar-se un matalàs en diumenge, els comerços de proximitat temen que la liberalització els obligui a obrir per no perdre clients.
Les reticències són palpables i conegudes en els eixos comercials de Sants, Sant Antoni, Gràcia, entre d' altres. Molts d'aquests comerciants de proximitat entenen que l'obertura en més diumenges, encara que no obrissin les grans superfícies, canviaria els costums de la gent, que els ciutadans sí que anirien en festiu a comprar samarretes a les grans cadenes, que si no obrissin perdrien clients.