El posicionament comercial de Barcelona cap al turisme

14 de gener de 2014

La ciutat de Barcelona segons les dades acabades de publicar, és la quarta ciutat europea que rep més visitants, prop de vuit milions i mig, només per darrere de Londres, París i Istanbul. Això és així gràcies als evidents atractius d’una ciutat que combina una oferta cultural extraordinària (que inclou la gastronomia i el valor paisatgístic de la ciutat) amb una climatologia envejable, i que en les darreres dècades ha fet un salt en infraestructures de transport i capacitat hotelera. Ara tots aquests atractius se n’ha de sumar un altre: l’oferta comercial.

Si fem cas de les dades publicades a The Economist on gràcies a un estudi realitzat, el 50% dels turistes situen ja les compres com un dels factors que els fan decidir-se per una destinació o una altra. Cada cop arriben a la ciutat de Barcelona més visitants d’origen rus, japonès o del Pròxim Orient que tenen com a objectiu principal l’adquisició de productes de luxe. Actualment, Barcelona compta amb una artèria comercial de primer ordre, el passeig de Gràcia, que els darrers anys s’ha convertit en una mena d’imant per a les principals marques. Louis Vuitton, Cartier o Prada s’acaben d’instal·lar o estan ampliant les botigues, i els millors locals han vist com se’n multiplicava el valor comercial.

Aquesta allau de turistes d’alt poder adquisitiu planteja a la ciutat un dilema: com es pot fer compatible aquest nou tipus de comerç destinat gairebé exclusivament als forans amb les botigues tradicionals? És un equilibri difícil, però el que resulta evident és que no podem tancar els ulls davant del fenomen que no només succeeix a la nostra ciutat sinó que també a les grans metròpolis com Nova York, Tòquio, Londres, París,…

Des de Retailtalent creiem que cal reforçar com a motor d’atracció de turistes. En aquest sentit, creiem que gràcies a l’acord a què van arribar la Fundació Barcelona Comerç el passat mes d’octubre del 2013 per augmentar el nombre de diumenges i festius oberts al públic (veure entrada al bloc de Retailtalent) pot facilitar aquest tipus de compres.

D’altra banda, també creiem fonamental que caldria aprofundir en el reconeixement de les marques locals i del comerç tradicional. Les botigues centenàries, que passen per una situació molt difícil, han de poder ser un dels reclams de la ciutat i beneficiar-se de l?auge del turisme de compres. És lògic pensar que qui ve bàsicament a comprar també estarà disposat a provar allò que és exclusiu d’aquesta ciutat i que no podrà trobar en cap altre lloc.

Utilitzem cookies, pròpies i de tercers, per optimitzar la vostra visita i millorar els nostres serveis mitjançant la personalització dels nostres continguts i analítica de navegació. Més informació a la nostra Política de cookies.

Indiqueu quines galetes voleu acceptar