A E-commerce, la pàgina d' home, o inici, exerceix un paper fonamental en les etapes d' atenció i captació, a més d' incorporar elements útils que ajudaran de cara a l' etapa de decisió.
La principal característica de la pàgina d'home és que es tracta de l'equivalent a un aparador al món offline. De la mateixa manera que la missió d'un aparador és captar l'atenció dels potencials clients per animar-los a entrar i explorar les botigues del món físic, la pàgina d'inici és la via d'entrada per als usuaris de la nostra botiga online.
No obstant això, com sempre que es realitza una comparació, cal matisar els detalls i les diferències:
- Mentre que al món offline l'aparador serà sempre la primera presa de contacte amb els clients, al món online no sempre es complirà aquesta regla, ja que, bé des d'enllaços directes o des de motors de recerca, podem accedir a altres pàgines de la nostra botiga (generalment aquestes pàgines seran la pàgina de producte i la pàgina de categoria). Per aquest motiu, no podem pressuposar que tots els nostres usuaris hauran visitat en primera instància la pàgina d'home, per la qual cosa resulta interessant que certs elements als quals ens referirem en aquest post es propaguin també per la resta de les pàgines de la botiga.
- L'aparador d'una botiga física està dissenyat per captar l'atenció de qualsevol client en potència que passi per davant, mentre que en una botiga online, els nostres clients ja han realitzat una acció prèvia per aterrar al nostre lloc.Tot i que hi ha la possibilitat de crear diferents <<landing pages>> per a les campanyes que realitzem, també podem incloure informació a la pàgina d'inici dependent de la forma en què hi han arribat els usuaris. Per exemple, per als usuaris que venen d'un motor de recerca com google, podem destacar certs productes en funció del terme de recerca, o podem recordar informació de sessions anteriors per oferir a l'usuari un recordatori de productes pels quals ja ha mostrat interès. Fins i tot, en casos de llocs on es produeix compra recurrent dels mateixos productes (com un supermercat online) podem recordar l'última comanda o els productes que se solen comprar per millorar l'experiència d'usuari en el nostre e-commerce.
- En resum, podem personalitzar la nostra pàgina d'home per als nostres usuaris. Seguint amb el paral·lelisme exposat entre l'aparador del comerç físic i la pàgina d'home, i salvant les distàncies pròpies d'aquest tipus de comparacions, podríem dir que en el món online podem canviar el nostre aparador en funció del client que es para a mirar-lo.
Pel que fa als diferents elements de la pàgina i el seu impacte en les etapes d' atenció, captació i decisió, podem destacar els següents. Sempre hem de tenir en compte, com ja hem comentat en altres ocasions, que es tracta d'una anàlisi generalista i que no sempre podrem aplicar-los tots, o en la forma en què s'exposen, ja que cada negoci té les seves particularitats.
- Imatge de marca: atès que en ocasions la nostra pàgina d'homenatge farà de carta de presentació de cara als nostres consumidors, en ser la primera presa de contacte, i que possiblement sigui el punt d'inici de cada sessió per als nostres clients recurrents, cal que la creativitat de la pàgina (logo i imatges de marca) sigui atractiva, almenys, per al segment d'usuaris que suposen el nostre target.
- Navegabilitat: encara que no sempre es tracti d'un primer punt d'entrada al lloc, sí que podem utilitzar la pàgina d'inici com un punt de partida en la navegació de la pàgina. És interessant incloure, per tant, una forma fàcil d' accedir a les diferents seccions del nostre e-commerce des de la pàgina d' home. Si disposem d' un arbre de categories clar, podem incloure un menú amb les categories principals a partir del qual es vagin desplegant de forma dinàmica les diferents sub-categories. També podem incloure en aquest menú l'accés a altres seccions com un blog o una comunitat d'usuaris.
- Cercador de productes: un bon cercador, si bé hauria d'estar present a totes les pàgines, cobra molta més importància a la pàgina d'inici, ja que gràcies a ell, els nostres clients podran trobar de forma ràpida el que busquen, millorant sensiblement l'experiència d'usuari en el nostre e-commerce.
- Ofertes i productes destacats: com en tot aparador, podem cridar l'atenció dels nostres clients mostrant les ofertes i els productes més interessants del nostre lloc. Aquest apartat mereix especial atenció si considerem les possibilitats de personalització que hem comentat anteriorment, ja que, si ens resulta possible triar quines ofertes o productes destacats mostrar en funció de l'usuari que visita la pàgina, tindrem una millora substancial en captar la seva atenció.
- Generació de confiança: tots els aspectes de la nostra botiga que ajudin a augmentar la confiança dels nous clients han de tenir un lloc destacat a la pàgina d'inici. Entre aquests elements podem trobar la seguretat en la forma de pagament, informació sobre les despeses d' enviament i les formes de lliurament disponibles. A més, han de ser presents també enllaços visibles a la política d'ús, pàgina de preguntes freqüents i política de devolució.
En general, l'estructura i els components de la pàgina d'homenatge provenen d'àrees molt diferents del nostre negoci, ja que necessitem combinar elements enfocats a la imatge de marca que ens permetin transmetre seguretat, serietat i confiança, alhora que utilitzem les millors pràctiques de navegabilitat i usabilitat. A més, podem reservar certes àrees per a l'exposició de productes ja sigui de forma generalista o personalitzada. La necessitat d'incorporar molts elements a la pàgina d'home pot portar, en ocasions, a pàgines massa grans. En aquests casos, la millor solució és crear diferents àrees o entorns dins de la pàgina, de manera que l'usuari tingui la sensació de veure una pàgina completa en carregar-se la pàgina, però pot descobrir més informació si fa scroll.