L'estudi Retail High Street elaborat per JLL recentment aporta dades significatives sobre els comerços de luxe a Espanya. Destaquem els següents resultats d'aquest estudi.
Barcelona es consolida com a capital del luxe i concentra un 32% de les vendes del sector premium gràcies al turisme d'alt poder adquisitiu i a la implantació de les grans firmes internacionals al Passeig de Gràcia. "Ha estat un fenomen dels últims tres anys", explica Jordi Toboso, director general de JLL Catalunya. Segons les dades de Luxury Spain, Barcelona i Madrid estaven a la par fa tres anys, amb entre un 18% i un 19% del mercat del luxe, que dominava Marbella. Des d'aleshores Barcelona ha superat Marbella, que concentra un 27%, i Madrid ha quedat estancat en un 18%. La quarta destinació del luxe és Eivissa amb un 8%, i el cinquè és Mallorca amb un 5% del total.
"En gran part gràcies al turisme, Barcelona s'ha convertit en la marca del luxe i totes les marques volen ser al Passeig de Gràcia", assegura Toboso. "En canvi, Madrid és la meca de les marques de consum que busquen una major massa de compradors".
Segons aquest estudi, el volum d'inversió de locals al carrer assolirà els prop de 480 milions d'euros aquest any al mercat espanyol, una xifra que representa un creixement aproximat del 25% respecte al 2013 i que suposa retornar als desemborsaments del 2008.
La majoria d'aquestes operacions s'han localitzat a les zones de Madrid i Barcelona, on les rendibilitats han experimentat una certa estabilitat malgrat la crisi econòmica. La renda mitjana en zones de Barcelona no ha deixat d'augmentar malgrat la crisi, i ha passat dels 202 euros per metre quadrat de mitjana fins als 233 euros el 2014, la qual cosa suposa un increment superior al 15%. Per la seva banda les rendes a Madrid també s'han incrementat però de forma més suau, i han passat de 205 euros el 2007 als 228 euros actuals, un 11% més.
Per carrers comercials Portal de l'Àngel continua sent el carrer més cara, amb un preu mitjà de 250 euros per metre quadrat.