Recentment s’ha aprovat una interessant normativa europea que en breu, s’espera que a partir d’estiu, s’implanti, per als consumidors, que permetrà a les oficines de farmàcia espanyoles vendre per Internet medicaments no subjectes a recepta (els EFP, Especialitats Farmacèutiques Publicitàries), que són els medicaments que es publiciten a la tele i revistes i altres mitjans de comunicació.
La normativa impulsada des de la Unió Europea, es basa en la intenció de protegir la salut pública combatent la venda il·legal de tota mena de fàrmacs per Internet (falsificacions de medicaments o fins i tot no autoritzats), creant un logotip fàcil d’identificar pels consumidors europeus que només podran exhibir les botigues online de les farmàcies. Quan el logotip es crea i divulgui, les farmàcies podran començar a vendre en línia.
Les farmàcies que estiguin interessades hauran d’estar obertes al públic, estar legalment autoritzades i haver fet una notificació d’inici de l’activitat a les autoritats de farmàcia de la Comunitat Autònoma almenys 15 dies abans de l’inici de l’activitat de venda a distància (identificant el farmacèutic titular, l’adreça de la farmàcia, la web i com enviaran els medicaments).
Els principals requisits que s’exigiran a les farmàcies són els següents:
- La venda l’hauran de fer directament elles mateixes, sense la intervenció d’un intermediari.
- No es podran realitzar regals, premis, obsequis, concursos, bonificacions o activitats similars com a mitjans vinculats a la promoció o venda al públic de medicaments mitjançant llocs web, encara que sí que es podran fer descomptes sobre el preu de venda sempre que siguin legals.
- Es podrà vendre des d’una oficina de farmàcia espanyola a altres ciutadans de la Unió sempre que es compleixi la normativa del país de destinació (etiquetatge, prospecte, classificació i condicions de la seva dispensació).
Des de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i els organismes pertinents de cada CCAA crearan un lloc web on s’inclouran les webs de les farmàcies que venguin per Internet i els llistats de medicaments o les seves categories que tinguin limitacions qualitatives o quantitatives per a la venda a distància a través de llocs web, pel seu potencial mal ús.
Aquestes botigues en línia hauran de complir els requisits següents:
- El nom de domini ha d’haver estat registrat pel titular o els titulars de l’oficina de farmàcia en els registres establerts a aquest efecte. El titular o titulars seran els responsables del contingut del lloc web.
- La promoció i publicitat de la farmàcia i el seu lloc web, en qualsevol mitjà o suport, incloent-hi la realitzada en cercadors o xarxes socials, estarà sotmesa a la inspecció i control per les autoritats competents i haurà d’ajustar-se a la normativa vigent aplicable. En cap cas els noms utilitzats no poden induir a error o crear falses expectatives sobre possibles beneficis de l’estat de salut.
- El lloc web que ofereixi els medicaments contindrà com a mínim la següent informació de forma permanent, fàcil, directa i gratuïta:
- Les dades de contacte de lautoritat sanitària competent i un enllaç a la seva pàgina web.
- El logotip comú (fins i tot per desenvolupar per la Unió Europea).
- El codi oficial o número d’autorització i el número d’identificació fiscal que li correspongui.
- El nom del titular o titulars de la mateixa i les dades del seu Col·legi professional (nom del col·legi i números de col·legiat).
- La direcció física de l’oficina de farmàcia, la seva adreça de correu electrònic i qualsevol altra dada que permeti establir-hi una comunicació directa i efectiva.
- Informació sobre vacances o períodes de tancament en què no estarà disponible el servei.
- Temps estimat per al lliurament dels medicaments sol·licitats.
- Un enllaç al centre d´informació de medicaments, CIMA, del lloc web de l´Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.
- Els preus dels medicaments que s’ofereixen amb indicació de si inclouen o no els impostos aplicables, així com informació sobre el preu del servei d’enviament.
- Els codis de conducta a què, si escau, estigui adherit i la manera de consultar-los electrònicament.
Així mateix, la botiga en línia no podrà oferir o enllaçar a eines d’autodiagnòstic o automedicació que obvien l’assessorament obligat del farmacèutic i la informació de la web serà clara, comprensible i de fàcil accés per a l’usuari.
Les pàgines web de les oficines de farmàcia han de satisfer els criteris d’accessibilitat al contingut per a persones amb discapacitat previstes en la disposició addicional cinquena de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic ia la resta de normativa vigent aplicable.
Les farmàcies podran vendre medicaments publicitaris (tècnicament “medicaments d’ús humà elaborats industrialment no subjectes a prescripció mèdica”) a través dels seus llocs web. No es poden vendre a distància els medicaments veterinaris, els preparats oficinals o els medicaments que no hagin estat autoritzats dacord amb la normativa aplicable.
Un altre aspecte rellevant serà que per ser vàlid, la comanda online de medicaments haurà d’incloure les dades de contacte del comprador (Nom i cognoms, telèfon, correu electrònic i adreça postal), per permetre al farmacèutic responsable de la dispensació posar-se en contacte amb el comprador si es considerés oportú i remetre-li la informació corresponent sobre el tractament que permeti el seu correcte ús i fer-ne l’enviament.
El farmacèutic podrà valorar la pertinència o no de la dispensació de medicaments, especialment davant de sol·licituds de quantitats que excedeixin les empleades en els tractaments habituals, peticions freqüents o reiterades, que indiquin la possibilitat que es faci un mal ús o abús dels medicaments objecte de venda.
La farmàcia informarà l’interessat sobre el tractament de les seves dades i demanarà el seu consentiment exprés en els termes previstos a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre.
Durant un termini d’almenys dos anys després de la dispensació, es mantindrà a les farmàcies un registre de les comandes subministrades, amb referència a la identificació del medicament, la quantitat dispensada, la data d’enviament, les dades del comprador, incloent-hi l’adreça de lliurament i el farmacèutic responsable de la dispensació. Aquest registre es manté als efectes dinspecció i control per les autoritats competents.
L’actuació professional del farmacèutic és un requisit inexcusable per a la dispensació al públic de medicaments també a través de llocs web.
El lliurament a l’usuari del medicament anirà acompanyat de la informació necessària perquè l’usuari pugui utilitzar el servei de seguiment farmacoterapèutic per part del farmacèutic.
Els medicaments sempre han de ser subministrats a l’usuari des de l’oficina de farmàcia on exerceixi la seva activitat professional el farmacèutic responsable de la dispensació.
El transport i el lliurament del medicament s’ha de fer de manera que s’asseguri que no pateix cap alteració ni minva de la seva qualitat. En cas que el transport dels medicaments el faci un tercer, hi haurà d’haver un contracte on estaran establertes les responsabilitats de cadascuna de les parts i les condicions del servei i les previsions exigides per la normativa de protecció de dades de caràcter personal. El farmacèutic responsable ha d’informar el transportista contractat de les condicions de transport requerides i s’ha d’assegurar que es garanteix el manteniment d’aquestes condicions durant el transport, especialment en el cas dels medicaments termolàbils.
La farmàcia no podrà acceptar devolucions dels medicaments una vegada hagin estat dispensats i lliurats al client, excepte aquells medicaments que hagin estat subministrats per error, no es corresponguin amb la comanda o hagin estat danyats durant el transport. En tots els casos els medicaments tornats aniran destinats a la seva destrucció, a través dels sistemes integrats de gestió de residus existents.
El consumidor usuari tindrà dret a la devolució del medicament i el reintegrament de l’import pagat en el cas que el termini de lliurament superés el 50% del temps establert a la compra per causes no imputables a aquest.
COMPTE AMB NOSALTRES!
Coneixedors d’aquesta situació, des de Retailtalent, convidem totes aquelles farmàcies interessades en la venda online d’aquests productes, a posar-vos en contacte amb nosaltres perquè us puguem ajudar sobre qualsevol dubte que tingueu sobre aquesta nova llei i si esteu interessats podem embarcar-nos junts a aquest nou viatge.