El passat dia 3 d'agost es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Llei 18/2017, d'1 d'agost, de comerç, serveis i fires ("Llei 18/2017", en endavant). Aquesta nova llei neix amb l'objectiu d'actualitzar i compilar en un mateix cos legal la dispersa, i en molts casos obsoleta, normativa existent actualment en matèria de comerç interior, horaris comercials i activitats firals, tot i que deixa al marge l'ordenació dels equipaments comercials (règim d'implantació i ampliació, principalment), que es manté en la seva pròpia norma (Decret llei 1/2009, de 22 de desembre, d' ordenació dels equipaments comercials). D'aquesta manera, la nova Llei 18/2017 revisa, modifica i sistematitza tota la normativa autonòmica aplicable a Catalunya en relació amb l'activitat comercial i regula, entre d'altres, els aspectes següents:
- Condicions i modalitats de l'activitat comercial i la prestació de serveis (Títol I); i condicions i limitacions per a les activitats de promoció de vendes, tant amb finalitat extintiva com amb finalitat incentivadora: venda en rebaixes, en liquidació, venda de saldos, d'excedents, vendes amb finalitat incentivadora, amb obsequi i ofertes conjuntes (Títol II).
- Restriccions a l' activitat comercial i a la prestació de serveis: condicions per a la venda mitjançant trucades telefòniques o publicitat en bústies de particulars, prohibició de la venda en cadena o en piràmide, obligació de vendre i prohibició del trencament d' estocs, regulació detallada de la prohibició de la venda a pèrdua i les seves excepcions, pagaments a proveïdors (Títol III).
- Horaris comercials: horari comercial d'aplicació general, excepcions a l'horari general, festius d'obertura autoritzada, determinació dels municipis turístics a efectes d'horaris comercials, etc. (Títol IV).
- Activitats firals, artesania, instruments de col·laboració i foment de la competitivitat del comerç (Títols V a VIII).
- Inspecció, infraccions i sancions, i procediment sancionador (Títols IX i X).
Atesa l'extensió de la nova Llei (85 articles i 15 disposicions addicionals, transitòries, derogatòries i finals), no resulta possible exposar aquí totes les novetats que s'introdueixen. Tanmateix, a continuació es resumeixen breument alguns dels canvis més significatius i que més impacte poden tenir en l' exercici de l' activitat comercial:
- Horaris Comercials: El nombre màxim d' hores setmanals en què els establiments comercials poden romandre oberts s' eleva de 72 a 75 hores setmanals. No obstant això, s'avanci l'hora obligatòria de tancament dels establiments comercials a les 21 hores entre els mesos d'octubre a maig, ambdós inclosos, per la qual cosa la franja horària en què poden romandre oberts els comerços és de 6 h a 22 h des de l'1 d'octubre fins al 31 de maig, i de 7 h a 22 h de l' 1 de juny al 30 de setembre.
Tant el límit de 75 hores setmanals com l' establiment d' una franja horària de tancament obligatori són previsions que, d' acord amb recent jurisprudència del Tribunal Constitucional, entrarien en conflicte amb la legislació estatal bàsica en matèria d' horaris comercials, que propugna el principi de llibertat de decisió de cada comerciant, per la qual cosa la seva validesa és qüestionable en termes estrictament jurídics. Aquest conflicte entre normes, a més, es manté en altres preceptes relatius a les excepcions a l' horari comercial general i a la determinació dels municipis turístics. En conseqüència, considerem que existeixen diferents vies legals que podrien conduir a assolir una major liberalització del règim d' horaris comercials a Catalunya, en sintonia amb el marc normatiu establert amb caràcter bàsic en la llei estatal d' horaris comercials.
- Activitats de promoció de vendes: En línia amb la legislació estatal bàsica i la jurisprudència constitucional, es liberalitzen els períodes de rebaixes, que a partir d' ara tindran únicament la consideració de recomanació i no de limitació d' obligat compliment. A més, es flexibilitzen les condicions per a la realització de vendes en liquidació i venda d' excedents.
D' altra banda, s' introdueix una nova regulació per a les vendes amb finalitats incentivadores que limita la possibilitat de realitzar aquest tipus de vendes, quan afecten la totalitat dels productes d' un establiment, uns supòsits taxats molt concrets. Així, si bé la nova norma dona empara legal a esdeveniments promocionals que siguin una pràctica generalitzada del sector comercial, com el "Black Friday", s'impossibilita que els comerciants puguin realitzar campanyes incentivadores pròpies per distingir-se de la competència si aquestes abasten tots els productes del seu establiment.
- Restriccions a l' activitat comercial: S' introdueixen restriccions importants per a la venda de productes per telèfon o mitjançant visites a domicili, així com per a la distribució de publicitat a les bústies, en nom d' una major protecció dels drets del consumidor i del seu espai i vida privada.
D' altra banda, es prohibeix expressament la venda en cadena o en piràmide, en la qual s' ofereixen preus reduïts a canvi que el consumidor aconsegueixi per al venedor un determinat volum de venda o nous clients. Així mateix, es regula amb detall l' obligació de vendre després d' una oferta pública de venda i la prohibició del trencament d' estocs. Finalment, pel que fa a la venda a pèrdua, si bé a grans trets es reprodueix la legislació estatal bàsica sobre la matèria, també s' introdueixen un major nombre de limitacions perquè la venda a pèrdua sigui considerada legal. En definitiva, si bé és lloable que el legislador hagi realitzat un esforç per compilar en una mateixa norma les normes que fins ara regulaven aspectes parcials de l' activitat comercial, i que s' hagi aprofitat l' ocasió per posar al dia i modernitzar diferents aspectes que havien quedat obsolets, la nova norma continua presentant diferents punts de conflicte amb la legislació estatal bàsica que posen en risc la seva permanència en el temps.